Workshop Krčma srdcem města

  • 5. – 6. října 2023
    14:00 – 20:00
  • Areál Arne Nováka, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity

Srdečně Vás zveme na III. ročník workshopu projektu Kulturní dějiny piva – Krčma srdcem města: pivovarnictví a pivní kultura ve městech od středověku po současnost.
Ústředním tématem letošního ročníku je role měst a jejich obyvatel při vaření piva a utváření jeho kultury od středověku po současnost.

Workshop se uskuteční ve dnech 5. a 6. října 2023 v areálu Arne Nováka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

FB událost FB Kulturních dějin piva IG Kulturních dějin piva

Čtvrtek 5. října 2023 od 14:00

Program v anglickém jazyce bude reflektovat městské pivovarnictví v Bruselu, Bamberku a v Polsku.

  • Christian Fiedler – Beer traditions in Bamberg
  • Raf Meert – Brussels Lambic: from city to countryside
  • Slawomir Dryja – Brewing in Kraków in the 16th and first half of the 17th century
  • Marcin Szymański – Imported technology. The emergence and development of industrial brewing in the cities of the Kingdom of Poland before World War I.
  • Dobiesław Karst – Beer from Świdnica was o one of the most famous liquors of Silesia and Central Europe in the Middle Ages

Pátek 6. října 2023 od 10:00

Program v českém jazyce zaměřený na domácí prostředí.

  • Jiří Smrž – Cechy pivovarníků, sladovníků a nákladníků. Vaření piva v pražských městech
  • Petr Holub – Městský pivovar v Brně v 16. století
  • Filip Vrána – Právovárečná měšťanstva jako specifický právní útvar a jejich dějiny na příkladu poličského pivovaru
  • Marie Hanzelková – Jenom holbičku pro mou opičku. Obraz piva v kramářských písních (1700–1900) Kateřina Svatoňová a Libuše Heczková – Ženy v hospodě
  • Martin Veselý a dr. Petr Karlíček – „Na otevření je možno čekat v přilehlém bufetu. Obsluha je občas opilejší než hosté.“ Restaurace a hospody v Ústí nad Labem od počátku 90. let 20. století po současnost
  • Libor Zajíc – Rušení pivovarů v 2. polovině 20. století a důsledky této činnosti
  • Michal Horáček – Plzeňské nebo Pilsner?
  • Marie Ptáčníková – Pivo v soustavě městských toponym v Čechách

Doprovodný program – pátek 6. října od 12.00 – nádvoří fakulty

Čepovaná piva z řemeslných pivovarů, ochutnávka piva typu Gose uvařeného pro letošní workshop, občerstvení v podobě lokálních specialit.

Načítám mapu…

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info