Interdisciplinární workshop Pivo je boží!

V rámci výzkumného projektu Kulturní dějiny piva pořádáme již druhý ročník odborného workshopu, jehož cílem je představit pivo jako kulturní a ušlechtilý nápoj. Název akce má za cíl evokovat skutečnost, že program bude zaměřený na spojení církve a výroby piva v historii a současnosti. Přejeme si vytvořit prostředí, kde budou moci společně diskutovat vědci, studenti, pivovarníci, lidé z církví, milovníci piva a zájemci o církevní dějiny jak během přednášek a diskuzí, tak nad pohárem kvalitního piva.

Ve čtvrtek 29. září začne ve 14.00 blok přednášek s ústředním tématem pohledu na pivo a náboženství v Asii. Osm výstupů vedených v angličtině se bude věnovat především oblasti Číny, Tibetu, Mongolska, Japonska a Koreje. Mimo jiné zde vystoupí antropolog Charles Ramble, emeritní profesor oxfordské univerzity, religionista J.F. Marc des Jardins z Montrealu, sinoložka Ute Wallenböck a mnozí další hosté.

Celodenní páteční program se začátkem v 9.30 bude realizován v češtině. Během něj zazní devět příspěvků odborníků z různých oborů. Promluví nejenom vědci, ale také pivovarníci a osoby z církevního prostředí. Na programu budou mimo jiné přednášky historičky Kateřiny Charvátové, želivského převora Jindřicha Zdeňka Charouze, husitské farářky Sandry Silné, památkáře a historika Petra Holuba, majitele pivnic Lukáše Provazníka a dalších zajímavých přednášejících. Mezi hosty pátečního programu bude paní děkanka Filozofické fakulty Irena Radová a také brněnský biskup Pavel Konzbul.

Součástí akce je bohatý doprovodný program spojený s letošní Nocí vědců. Na nádvoří Filozofické fakulty budou instalovány postery s tématy historie pivní láhve a klášterního pivovarnictví. Také proběhne ochutnávka piva stylu Doppelbock, o němž bude ve své přednášce hovořit Lukáš Provazník. Další degustace představí pohledem Jakuba Acsaye belgické klášterní pivovarnictví a tamní specifickou kulturu konzumace piva. Předmětem zájmu bude speciální pivo St. Bernardus Abt. Přítomen bude stánek klášterního pivovaru Vorkloster z Předklášteří se svými čepovanými pivy a také produkty klášterního pivovaru Ossegg. Zajištěno bude bohaté občerstvení v podobě specialit hodících se ke konzumaci s pivem a stánek s kvalitní kávou. Vše od lokálních firem.

Prosíme zájemce, aby si z důvodu omezené kapacity nezávazně rezervovali místo v přednáškovém sále na emailu kulturnidejinypiva@gmail.com. Uveďte, prosím, zda máte zájem o místo na oba, či pouze jeden určitý den.

Program:


Přednáškový blok čtvrtek 29. září od 14:00

program v angličtině

  • Martin Mandl, religionista, Central European Institute of Asian Studies, Vídeň
    Tipsy Regionality: Patterns of Beer and Spirits Consumption across East Asia
  • Jan Sýkora, japanista, Univerzita Karlova, Praha: Beer’s no doubt a gift from heaven or How beer came to Japan
  • Jana Valtrová, religionistka, Masarykova univerzita, Brno: Drinking problems in the medieval steppe: Christians and kumis in the Mongol empire
  • J.F. Marc des Jardins, religionista, Concordia University, Montreal: Daoists drinking to immortality
  • Ute Wallenböck, sinoložka, Masarykova univerzita, Brno: Brewing and Drinking in Tibetan Culture
  • Daniel Berounský, religionista, Univerzita Karlova, Praha: Saliva of mad dog, eyeball of human corpse-fed wolf, menstrual blood of demoness: Beer according to its opponents in Tibet
  • Charles Ramble, antropolog, Ècole Pratique des Hautes Études, Paris: Beer for Gods, Beer for Humans: The Ritual and Social Use of Alcohol in Bonpo Community
  • Luboš Bělka, religionista, Masarykova univerzita, Brno: Czechoslovak Presence in Tibet 1950s and Beer

Přednáškový blok pátek 30. září od 9:30

program v češtině

  • Kateřina Charvátová, historička, Univerzita Karlova, Praha: Pivo ve středověkých pramenech cisterckých klášterů
  • Daniel Peter Janáček, O.Praem., opat strahovský, Praha: „Pivo – víc než nápoj“
  • Sandra Silná, farářka Církve československé husitské, Brno: „Je Bůh abstinent a vegetarián?”
  • Jan Maláska, lékař, pivovarník, spolumajitel pivovaru Vorkloster, Předklášteří: Příběh klášterního pivovaru Vorkloster
  • Petr Holub, historik, památkář, Národní památkový ústav, Brno: Pivovary ve vlastnictví církevních institucí na Brněnsku
  • Milan Starec, pivovarník, pivovarský badatel, Národní muzeum pivovarnictví, Kostelec nad Černými lesy: Střípky z terénního průzkumu církevních pivovarů v ČR
  • Libor Zajíc, historik, Masarykova univerzita, Brno: Svatí na pivních etiketách
  • Jakub Acsay, znalec piva, majitel pivních barů, Praha: Belgické klášterní pivovarnictví
  • Lukáš Provazník, znalec piva, majitel pivních barů, Brno: Salvator: jak se pivo stalo stylem a pak zase pivem

Doprovodný program pátek 30. září od 12:00

nádvoří Filozofické fakulty

  • postery – historie pivní láhve, klášterní pivovarnictví
  • stánek klášterního pivovaru Vorkloster, na čepu také pivo z klášterního pivovaru Ossegg
  • ochutnávka piva stylu Doppelbock (k přednášce Lukáše Provazníka)
  • prezentace belgické pivní kultury (k přednášce Jakuba Acsaye)
  • občerstvení – nealkoholické nápoje, studená kuchyně, pivní speciality

 

FB událost akce Kulturní dějiny piva Kulturní dějiny piva

Načítám mapu…

Sdílení události

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info