Pivo jako předmět historického bádání

15. 3. 2022 Kateřina Holíková Libor Zajíc

Bez popisku

V sobotu 5. března se v Kostelci u Holešova konal tradiční Kostelecké chmelovárek, největší setkání domácích vařičů piva v zemi. Na tuto akci pravidelně zavítá velké množství lidí, kteří se věnují vaření piva v domácích podmínkách, ale také spousta jiných pivních znalců a degustátorů. Součástí programu byla série přednášek s pivní tématikou od lidí z různých oborů. Za projekt Kulturní dějiny piva zde vystoupil jeho řešitel Libor Zajíc se svým příspěvkem na téma Pivo jako předmět vědeckého bádání. Primárním cílem bylo zhodnotit možnosti výzkumu piva v rámci humanitních věd, jak ostatně napovídá název příspěvku a vědecké zaměření přednášejícího. Po krátkém exkurzu do historie odborného bádání o pivu se pozornost přenesla na současný stav výzkumu. Bylo vzpomenuto několik zásadních prací a akcí, vzešlých z českého univerzitního prostředí. Následně byl zevrubně představen samotný projekt Kulturní dějiny piva, jeho cíle a výsledky. V závěru výstupu byly uvedeny pohledy na pivo z pozice jednotlivých humanitních oborů a specifika, díky nimž může být tento nápoj pro dané badatele zajímavý. Celá akce měla velmi pozitivní efekt propojení mezi univerzitním výzkumem a veřejností, jenž hraje nezastupitelnou roli při popularizaci vědy.

Za Kulturní dějiny piva Mgr. Libor Zajíc.

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

Více článků

Přehled všech článků

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info